Wanneer zijn autobanden toe vervangen?

Het belang van goede autobanden wordt weleens onderschat. De staat van de autobanden onder de auto zijn belangrijk voor veiligheid. Autobanden hebben nogal wat te verduren. Ze dragen het gewicht van de auto en de inzittenden. Daarnaast krijgen ze te maken met remmen, scherpe bochten en oneffenheden in het wegdek. Wanneer zijn autobanden toe aan vervanging?

 

Kwaliteit autobanden

De kwaliteit van de autobanden zijn bepalend voor de mate van grip op de weg. Belangrijk is dat de grip behouden blijft op verschillende typen wegdek en bij verschillende weersomstandigheden. Om erachter te komen of de autobanden toe zijn aan vervanging wordt de profieldiepte gecontroleerd. 

 

Profieldiepte

Een autoband slijt en daardoor neemt de profieldiepte af. Een lage profieldiepte heeft minder grip en een slechtere waterafvoer tot gevolg. Als de profieldiepte minder dan 2 mm is, adviseren wij om de autoband te vervangen. 

 

Levensduur 

Als de autobanden wel voldoende profiel hebben, zijn zij in sommige gevallen wel toe aan vervanging. De banden kunnen beschadigd zijn of door veroudering droogtescheurtjes vertonen. Het rubber van de band droogt uit door zonlicht, UV-straling en blootstelling aan de buitenlucht. Voor een optimale grip zijn autobanden zijn na ongeveer zes jaar toe aan vervanging.

Test Test